Hallafors Åkeri

Verkstadshall med smörjgrop​​​​​​​

Hallafors Åkeri och Schakt AB på Holmens industriområde i Örebro har ett stort antal anläggningsmaskiner, lastbilar och trailers i sin verksamhet. Sin Dacohall använder företaget som verkstadshall. Är du också intresserad av verkstadshallar? Välkommen att kontakta oss!

Intervju med Hallafors Åkeri

Hej Roland! Jag har hört att Plåthuset hjälpt er med utbyggnad av er verkstadshall. Berätta!
– Ja, det stämmer. Vi hade redan en verkstadshall från tidigare, som vi byggde ut. Eller det är egentligen två separata byggnader, det är en vägg emellan. Den nya hallen sitter alltså ihop med den tidigare, men det är ändå en särskild byggnad.

Vad är det för hall och kommer du ihåg hur stor den är?
– Ja visst minns jag det, jag var själv med och byggde den. Den nya hallen är 240 kvadratmeter stor.

När var det här?
– 2014.

Gick det bra att bygga hallen, trots att det alltså var en utbyggnad av befintlig hall?
– Det gick väldigt bra. Hallen byggdes i samarbete med Plåthuset men jag var alltså själv med och jobbade. Det gick undan med en väldig fart.

Hur lång tid tog den att bygga då?
– 2,5 veckor istället fem eller sex, det gick på halva tiden. Vi trodde knappt våra ögon.

Men oj, det gick snabbt!
– Ja, det var otroligt. Men vi hjälpte till och jag var ju också ivrig att det skulle bli klart före vintern. Men det gick väldigt smidigt, ja.

Vad använder ni hallen till då?
– Vi använder den som verkstadshall. Vi reparerar och servar vår maskinpark där: lastbilar, bandgrävare, asfaltsspridare och så vidare. Tunga fordon.

Hur ser er verkstadshall ut inuti?
– Den är 18 m bred och 30 m lång. Bland annat finns där en tvätthall för våra fordon, och framför allt en smörjgrop. Den funktionen hade vi längtat efter att få, för att slippa ligga ner under fordonen när vi arbetar under dem. Tack vare smörjgropen i Dacohallen kan vi nu köra i ihåligheten, så att säga. Man går alltså ner i gropen och kan arbeta upprätt.

Finns det några nackdelar med hallen?
– Nja … nej. Eller det är en sak, men det är egentligen mitt eget fel. Jag valde nämligen att bygga in väldigt stora portar, 5 x 5 m. Det har visat sig att de är svåra att stänga när det blåser, man får nästan vara två för att klara det. Hade de alla varit motordrivna hade det inte varit något problem. Nu är bara vissa av dem motordrivna. Men det är ju lätt att vara efterklok.
​​​​​​​
Men förutom det är ni alltså nöjda?
– Ja, absolut, hallen fungerar jättebra. Det är helt enkelt toppen att det gick att bygga ihop den med den gamla hallen på ett så bra sätt.